Condensatie problemen

CONDENSATIE PROBLEMEN

De aanwezige lucht, die in een gebouw circuleert, bevat waterdamp die bij afkoeling in de vorm van water vrijkomt (condensatie). De temperatuur waarbij condensatie optreedt is het zogenaamde “dauwpunt”. Dit is genoemd naar de druppels die zich vormen op de koudere oppervakken, zoals ruiten en buitenmuren en ze hebben veel weg van dauwdruppels.

Indien de hoeveelheid waterdamp in een gebouw erg hoog is kan dit grote gevolgen hebben. Bijkomend probleem is dat deze vochtige en relatief warme omgeving een ideaal klimaat is voor de vorming van bacteriën, de huismijt is daar een mooi voorbeeld van. Vooral mensen met astmatische aandoeningen ondervinden daar dagelijks problemen van.

Jaren geleden had iedereen enkel glas in zijn woning. Nadat u dubbelglas heeft geplaatst ontstaat er een verschuiving van het condensatieprobleem. Wat eerst op uw enkel glas zichtbaar was, verplaatst zich nu op de muren, of rond de kozijnen. Een steeds terugkomende schimmelvorming op uw stucwerk of behang. Oplossing om dit probleem te voorkomen is het plaatsen van een ontvochter.